HypothekenPortaal - hypotheek informatie logo


 
 

Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek kàn een aantrekkelijke verlaging van de maandlasten betekenen.

Wanneer kàn een hypotheek oversluiten interessant zijn?

 1. Wanneer de huidige rentestand lager is dan de rente waartegen u uw huidige hypotheek bent aangegegaan.
 2. Wanneer u niet aan het begin zit van de looptijd van de lening: Sluit u over aan het begin, dan is de boete voor vervroegde aflossing relatief hoog.
 3. Wanneer u verwacht dat de rente gaat stijgen en de rentevast periode van uw huidige hypotheek binnenkort afloopt.

Echter: wanneer u de hypotheek oversluit, krijgt u te maken met kosten. Oversluiten is pas rendabel wanneer de bijkomende kosten lager zijn dan het uiteindelijke rentevoordeel. Enkele voorbeelden van bijkomende kosten bij het oversluiten van een hypotheek :

 • Boete voor vervroegd aflossen:

  Wanneer je lening eerder aflost dan de rentevastperiode van de hypotheek, dan zal een bank hiervoor veelal een boete in rekening brengen. De kredietverstrekker doet dit om het rendementsverlies te compenseren.
  Deze boete is vaak een percentage van de kredietsom. Dit percentage (+/- 5%) is meestal variabel en hoger naarmate u eerder aflost. Wilt u aflossen na 1/5 van de looptijd dan zal de boete hoger liggen dan wanneer u vervroegd wilt aflossen na 2/5 van de looptijd.
  Veel banken hebben in hun algemene voorwaarden staan, dat bij de bepaling van de boete de bank mag afronden in gehele jaren, in het voordeel van de bank.
 • Extra bijkomende kosten indien u ook nog van hypotheekverstrekker wisselt:
  Als u de hypotheek oversluit bij een andere partij dan waar u de oorspronkelijke hypotheek hebt afgesloten, dan krijgt u ook nog te maken met notariskosten, taxatiekosten en afsluitprovisie.
Addertjes onder het gras...

Addertjes onder het gras bij het beoordelen van een offerte voor het oversluiten van een hypotheek:

 1. Staar niet blind op maandlasten:
  Lagere maandlasten betekenen niet automatisch dat u ook goedkoper uit bent. Het kan zijn dat het aanbod van de hypotheekverstrekker een langere looptijd heeft dan u huidige hypotheek. Hierdoor worden de maandlasten over meer termijn uitgestreken, waardoor de maandlasten lager lijken. Staar u dus niet blind op de maandlasten, maar beoordeel de hypotheek als geheel.
 2. Looptijd
  Houd er rekening mee dat u maximaal 30 jaar van uw leven recht hebt op rente-aftrek van uw inkomen.
 3. Termijn dat aangeboden rente geldig is
  Hoe lang is de rente die u wordt aangeboden geldig? Het is goed mogelijk dat de aangeboden rente een zogenaamde instaprente is en dus slechts voor een korte periode geldt.
 4. Oversluiten spaarhypotheek vrijwel nooit voordelig:
  De Consumentenbond heeft onderzocht dat het voor mensen met een spaarhypotheek vrijwel nooit voordelig is om de hypotheek over te sluiten. Wanneer er namelijk een lagere rente gehanteerd wordt, wordt deze niet alleen gehanteerd voor de hypotheek, maar ook over het geld dat gespaard wordt. Aangezien met het "spaargeld" de hypotheek afgelost moet worden, zal de spaarpremie moeten stijgen. De spaarpremie is niet aftrekbaar, terwijl de betaalde rente wel aftrekbaar is. Kortom: veelal zullen de lagere rentelasten niet opwegen tegen het verlies aan belastingaftrek en verlies aan rendement op de spaargelden.
 
 

Hypotheek ABC | Maximale Hypotheek | Hypotheekvormen | Hypotheek Overlsuiten | Hypotheek FaQ | Links